Koetjes & Kalfjes tegen sociale isolatie bij ouderen

Nieuws

Door het Corona virus zijn alle evenementen afgelast. Waar een student zelf baalt van een feestje dat niet meer doorgaat, zit een oudere alleen thuis omdat zijn of haar enige sociale activiteit van de week niet door gaat. Ouderen zijn de meest kwetsbare groep van onze samenleving en moeten daarom zo veel mogelijk binnen te blijven. Contact met buren, kinderen en kleinkinderen wordt  dan ook afgeraden.

Tijd voor een belletje!
Door de huidige situatie dreigen ouderen in een sociaal isolement te raken. Wij vinden dat hier iets aan gedaan moet worden! Dit willen wij doen door studenten aan ouderen te koppelen. Dagelijkse verplichtingen van studenten zijn grotendeels afgelast. Genoeg tijd over voor een belletje!

Leonoor & Rosalie
Leonoor en Rosalie zijn initiatiefnemers van Koetjes & Kalfjes: “Bij Koetjes & Kalfjes koppelen we jou (kalfje) aan één oudere (koetje). Wij koppelen op basis van gemeenschappelijke interesses, huidige studie van het kalfje en voormalig beroep van het koetje. Je belt als kalfje één keer per 2 à 3 dagen om het gewoon even over koetjes en kalfjes te hebben. Op deze manier heb je zelf ook een leuk gesprekje en zorg je voor gezelligheid in het leven van een ouder iemand!

Wil jij in deze tijden van crisis ook wat betekenen? Heb je een vlotte babbel? Dan kan jij een hoop betekenen!

Leonoor Wismans

Wie zijn jullie eigenlijk?
Wij kennen elkaar al bijna 10 jaar en hebben samen vele avonturen samen beleefd. Precies een jaar geleden stonden wij nog samen bovenop de Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika)!  Wij zijn allebei maatschappelijk betrokken. Leonoor doet onderzoek naar alvleesklierkanker in het Erasmus Medisch Centrum en studeert Geneeskunde. Rosalie zit in de VN werkgroep Mensenrechten en Veiligheid en studeert Rechtsgeleerdheid. Beide doen we vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties om zo veel mogelijk voor een ander te kunnen betekenen. 

Waarom Koetjes & Kalfjes?
Het Corona virus breidde zich helaas ook snel uit in Nederland. Tentamens en onderwijsactiviteiten werden stilgelegd. Studenten zitten hierdoor thuis, want net zoals bij ouderen worden alle sociale activiteiten afgelast. Toen we tegen elkaar onze zorgen uitspraken over de huidige situatie van ouderen, zaten we dezelfde avond nog aan de keukentafel om een plan uit te werken. Samen zetten wij ons in om sociale isolatie van de meest kwetsbare groep tegen te gaan! De volgende dag waren de eerste Koetjes & Kalfjes aan elkaar gekoppeld en werd de wereld een klein stukje gezelliger in de moeilijke tijd van het Corona virus.

Wil je ook meedoen?
Nieuwsgierig geworden? Wil je ook meedoen? Kijk voor meer info op: https://www.koetjes-kalfjes.info/

En vind je hun initiatief nou helemaal te gek? Stem dan ook op ze bij https://youngimpact.nl/stemmen/

Koetjes & Kalfjes in het OranjeNieuws:

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona