Merlijn (21) draagt een steentje bij naast haar studie

Nieuws

Merlijn Barkema (21) is student. Ze studeert geschiedenis in Utrecht en zit nu in haar derde jaar. Met haar opleiding wil ze later geen geschiedenisdocent worden, wat veel mensen wel gelijk denken. ‘Nee ik wil zeker geen docent worden. Later wil ik wel wat les gaan geven, maar dat is dan vooral gecombineerd met veel onderzoek doen naar geschiedenis. Dat vind ik namelijk het leukst.’

Merlijn wilde in de tijd van Corona iets terug doen voor de mensen die het nu moeilijk hebben. ‘Ikzelf ben de coronatijd tot nu toe goed doorgekomen. Ik heb me wel een beetje verveeld natuurlijk’, verteld Merlijn lachend. ‘Maar ik wilde graag iets terugdoen voor de mensen die het nu wat lastiger hebben. Vandaar dat ik mij heb aangemeld bij Taal Doet Meer, om online bijles te gaan geven aan leerlingen. Dit zijn kinderen van ouders die zelf de Nederlandse taal wat minder goed beheren.’ Taal Doet Meer leidt studenten en vrijwilligers op tot taal- en huiswerkmaatje, voor leerlingen die dat nodig hebben.

Yassin
Merlijn meldde zich aan en vanuit daar mocht ze op intakegesprek komen. ‘In het intakegesprek kon ik aangeven welke leeftijden ik het liefst zou willen helpen met bijles, welke hobby’s ik heb en of dit mijn eerste keer was, dat ik bijles ging geven. Op deze manier kunnen ze een soort match maken en kijken welk kind het best bij mij past.’

‘‘We krijgen een steeds betere band’’ 

Vervolgens kreeg ze de negenjarige Yassin toegewezen. ‘Yassin is het eerste kind dat ik bijles geef. Hij is echt heel leergierig en enthousiast. Dat had ik totaal niet verwacht. Ik maakte mij in het begin wel een beetje zorgen, of Yassin dit wel leuk zou vinden. Ik had verwacht dat hij veel liever met zijn vriendjes zou gaan spelen. Soms wil hij ook wel liever voetballen hoor, maar hij doet goed zijn best voor school. Wat ook wel helpt is dat een van zijn ouders altijd thuis is als hij bijles krijgt.’

‘‘Het is voor mij elke keer weer een uitdaging om dingen uit te leggen’’

Merlijn helpt Yasin met taal en spelling. ‘Het is voor mij elke keer weer een uitdaging om dingen uit te leggen. Voor mij zijn bepaalde dingen heel logisch, terwijl dat voor hem niet zo is. Soms is het dan wel lastig om het goed uit te leggen. We zitten trouwens niet een heel uur alleen maar aan school hoor. Het eerste halfuur laat ik hem schoolwerk maken en daar help ik hem bij. Het tweede halfuur spelen we spelletjes. Die zijn wel taalgericht natuurlijk. Zo geef ik hem spelenderwijs les en daardoor blijft het leuk.’

Goed gevoel
Hoewel Merlijn dit nooit eerder heeft gedaan, gaat het haar goed af. ‘Ik vind het leuk om te doen. Ik had al wel ervaring met kinderen omdat ik vakantiewerk heb gedaan waar ik ook kinderen heb moeten begeleiden. Dat heeft mij wel geholpen, maar met bijles geven had ik nog geen ervaring. Ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik dit gedaan heb. Ik krijg er misschien geen geld of studiepunten voor terug, maar het geeft een heel goed gevoel om iets voor een ander te kunnen doen. Ik doe nu namelijk iets nuttigs voor anderen. Wat ik ook merk is dat Yassin en ik een steeds betere band krijgen. Hij wordt steeds opener naar mij toe.’

Nadat er een artikel over Merlijn in de krant verscheen kreeg ze veel leuke reacties. ‘Voorheen kreeg ik al leuke berichten, maar na mijn krantenartikel werd ik wel vaker benaderd. Het waren geen massareacties natuurlijk, maar ik kreeg wel veel leuke berichtjes van vrienden en kennissen.’

Merlijn heeft nog een boodschap voor studenten die twijfelen om dit ook te gaan doen. ‘Als je enthousiast wordt van dit werk, maar je twijfelt nog een beetje, dan zou ik gewoon inschrijven als ik jou was. Je kan altijd nog stoppen namelijk. Daarbij is het maar een paar uurtjes per week, dus het is prima te doen. Ook leer je iemand beter kennen. Je krijgt een klik met degene en je kunt wat voor hem of haar betekenen. Dat geeft mij echt een goed gevoel.’ 

‘‘Ik krijg er misschien geen studiepunten of geld voor, maar dit werk geeft mij een heel goed gevoel’’ 

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van dit interview met Merlijn en wil je iets soortgelijks doen? Meld je aan als OranjeHelper!

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona