OranjeHelper Marjolein aan de slag als vrijwilliger

Nieuws

Halverwege het tussenjaar van Marjolein de jong (18) brak Corona uit. Ze merkte dat veel ouderen daardoor eenzaam waren en ze wilde als vrijwilliger wat voor hun doen. Via Netwerk voor Jou in Veenendaal kwam ze erachter dat niet alleen ouderen maar ook jongeren eenzaam zijn.

Marjolein meldde zich in april aan als Oranjehelper en kon al gauw aan de slag als vrijwilliger bij Netwerk voor Jou in Veenendaal. Zo hielp ze een oudere dementerende vrouw regelmatig naar de bus en schreef ze kaartjes naar eenzame ouderen. Op een avond ging Marjolein naar een bijeenkomst van Netwerk voor Jou. Ze zat samen met een paar vrijwilligers  avond te eten toen iemand haar vertelde over een nieuw meisje dat in het appartementencomplex onder Netwerk voor Jou was komen wonen. ‘Het meisje was samen met haar zoontje in Veenendaal komen wonen en kende verder niemand,’ vertelt Marjolein. 

Marjolein werd gevraagd of ze een keer langs wilde gaan bij het meisje en niet snel daarna zat Marjolein bij Sanne* en haar haar zoontje van ongeveer acht maanden op de bank. ‘Mijn vriendinnen zijn wat gekker en Sanne was wat rustiger en wat meer down to earth. Het was daarom even aftasten of er een klik was,’ vertelt Marjolein. De meiden hadden al meteen een raakvlak. Zo wilde Sanne graag verpleegkunde studeren en begon Marjolein in september met deze studie. ‘Ze was vanaf het begin heel open en ze werd steeds vrijer naarmate ze meer vertelde.’ De meiden besloten om contact te houden.

Ze spraken ongeveer een keer in de twee weken af en deden allerlei verschillende dingen. Zo hielp Marjolein met de verhuizing en gingen ze naar het park toen Sanne’s zoontje jarig was. Toen Sanne zelf jarig was maakten ze een wandeling, dronken ze koffie bij een echte barista en trakteerde Marjolein op een taartje. Ook ontmoette Marjolein Sanne’s moeder. ‘Het was fijn om aan die moeder te laten zien dat Sanne een vriendin heeft die naar haar omkijkt,’ laat Marjolein weten, ‘Daarbij zag ik dat Sanne het ook fijn vond. Ze lachte steeds vaker, dat deed mij erg goed.’

Met name in de zomervakantie trokken de meiden met elkaar op. Inmiddels is Marjolein begonnen met haar studie en heeft Sanne een baan in een winkel waardoor ze elkaar iets minder vaak zien, maar ze appen nog regelmatig. ‘Het is even druk, maar ik weet zeker dat we in de herfstvakantie weer een keer af gaan spreken.’ 

*Deze naam is geanonimiseerd 

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona