Sluit je aan bij #OranjeHelpers

Direct aanmelden

Pers

Onderstaand persbericht publiceerden we op 17 april om 07:00 uur.


Landelijke jongerencampagne #OranjeHelpers van start

Jongeren zetten zich actief in voor hulp in coronatijd

17 april 2020 – Vandaag is de aftrap van de landelijke jongerencampagne voor hulp in coronatijd. Onder de naam #OranjeHelpers wordt in veel dorpen en steden in ons land de inzet van jongeren in de spotlights gezet. Ook starten jongeren nieuwe en creatieve initiatieven. Veel jongeren zitten thuis en worden zo geïnspireerd om van betekenis te zijn en in actie te komen. Zeker nu de crisis langer gaat duren en de vraag naar hulp door jongeren toeneemt. Inmiddels hebben meer dan 100 maatschappelijke organisaties zich aangesloten bij de campagne #OranjeHelpers. Het initiatief komt van TijdVoorActie in samenwerking met een groot aantal maatschappelijke organisaties. De campagne wordt ondersteund door o.a. het Oranje Fonds en de rijksoverheid waaronder de maatschappelijke diensttijd.

Door de corona-maatregelen hebben kwetsbare mensen behoefte aan hulp. Dit maakt ongekende positieve krachten los. Want steeds meer jongeren zetten zich in hun omgeving in om hier wat aan te doen. Vrijwillige hulp door jongeren komt in Nederland in een stroomversnelling. De campagne maakt dit zichtbaar onder de naam #OranjeHelpers. Oranje is de kleur van saamhorigheid en dit verbindt ons sterker dan ooit aan elkaar.

Wat gebeurt er?
De OranjeHelpers zijn jongeren die nu in actie komen. Tegen eenzaamheid, voor kwetsbaren en eigenlijk voor iedereen die op dit moment hulp nodig heeft. In elke straat, buurt, dorp of stad vergroten jongeren samen de impact van vrijwillige hulp. Ze werken aan het doorbreken van een eenzaam gevoel nu bezoek niet meer mag komen. Er worden boodschappen gedaan of een rondje gelopen met de hond. Ook zijn er voorbeelden van ouderen die regelmatig gebeld worden of een mooie kaart via de post ontvangen. Creatieve huiswerkbegeleiding via videobellen, er worden verrassingspakketten bij mensen gebracht, brandweermannen verwend met lekkere appeltaart en spontaan speelt er een bandje bij een verzorgingshuis.

Verbinden
De jongeren en hun initiatieven worden verbonden onder de naam OranjeHelpers. Jongeren melden zich aan via OranjeHelpers.nl en worden zo verbonden aan een lokaal hulpnetwerk en hulpvraag in hun buurt. Dit kunnen bestaande lokale jongerennetwerken zijn, vrijwilligerscentrales en -organisaties of lokale contactpersonen. OranjeHelpers werkt daarvoor ook samen met platforms als NLvoorelkaar, NietAlleen en Coronahelpers. Op de site staan tientallen inspiratievolle voorbeelden van hulp die geboden wordt. Ook gemeenten, bedrijven en organisaties kunnen via de website hun hulpideeën aandragen of doneren en zo de OranjeHelpers ‘helpen’ ondersteunen.

Kwetsbaarheid
TijdVoorActie ziet dat niet alle jongeren in deze tijd handen en voeten kunnen geven aan het bieden van hulp. Er zijn ook jongeren die vastlopen. Daarom is oog voor eenzaamheid en kwetsbaarheid voor jongeren onderling belangrijk. Via een leeftijdsgenoot als maatje kun je dan toch weer positief meedoen. Jongeren geven hier nu zelf vorm aan en komen in actie. Vele kleine bewegingen maken een groot geheel.

Onderwijs
Er zijn veel leerlingen die juist in deze periode van betekenis kunnen zijn. Daarnaast biedt de huidige situatie de mogelijkheid voor scholen om vooruit te denken. Om een stap verder te gaan in de integratie van vrijwillige inzet binnen het onderwijs gekoppeld aan persoonlijke leerdoelen. De ontwikkeling van jongeren als mens in het onderwijs door van betekenis te zijn in de samenleving krijgt vorm. Als voorbeeld biedt de maatschappelijke diensttijd (MDT) trajecten aan waarbinnen jongeren zich nu kunnen inzetten, ontwikkelen en ervaringen opdoen.

OranjeNieuws
Ook verschijnen er op de website OranjeHelpers.nl online uitzendingen van het OranjeNieuws. Initiatieven in het land worden via een uitzending in beeld gebracht en dit inspireert andere jongeren om ook actief te worden.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie, een interview en beeldmateriaal neemt u contact op met: Elmer Demmendaal of Eelke Dekens via 085 792 1895 of info@oranjehelpers.nl

Bestanden

Download de mediakit

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elmer Demmendaal of Eelke Dekens

Telefoon: 085 792 1895

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona

Privacy instellingen

Jij hebt recht op privacy. Klik op privacy instellingen om je eigen voorkeuren aan te geven of sluit deze melding en geniet van je recht op 'Privacy by default'!

Privacy policy | Sluiten
Privacy instellingen