Sportief de zomer door in Valkenswaard

Nieuws

Door de coronacrisis kwamen veel mensen plots thuis te zitten. Ook jongeren hadden weinig meer om handen en een lege zomervakantie stond voor de deur. Om de vakantie voor jongeren toch een positieve invulling te geven, hebben Sportief Valkenswaard, MDT, de gemeente en welzijnsorganisatie Cordaad de handen in een geslagen.

Een mooi vrijwilligersproject voor jongeren was het resultaat. De hele zomervakantie hielpen jongeren tussen de 12 en 18 aan het organiseren en begeleiden van activiteiten voor kinderen. Iedere jongere die zich aanmeldde moest zich 24 uur vrijwillig inzetten bij activiteiten die ze zelf mochten kiezen. Worden deze 24 uur gehaald, dan krijgen de jongeren een cadeaubon van de burgermeester.

Martin van Sportief Valkenswaard legt uit: “Het doel was om jongeren aan te zetten tot werk in de afgelopen periode. De vrijwilligers besteden hun tijd nuttig en de kinderen voor wie de activiteiten worden georganiseerd hebben ook een leuke dag.” Hoewel het project kort voor de zomervakantie werd opgezet, werd Martin positief verrast door het aantal aanmeldingen. “Zo’n 16 jongeren hebben meegedaan. Dat is een mooi aantal, daar ben ik heel blij mee.”

“Als de kinderen blij zijn, ben ik dat ook”

Sylvana is een de jongeren die zich vrijwillig inzet deze zomer. “Met de activiteiten zetten we kinderen aan om actief te bewegen. Dat vind ik heel leuk om te doen. Ook hebben we een EHBO-cursus gevolgd en een cursus reddingzwemmen gekregen. Dat zijn leuke en handige dingen om te leren, ook voor later.”

Ook Angelina zette zich deze zomer in bij het organiseren van activiteiten. “Als die kinderen blij zijn, dan ben ik dat ook. Het was ontzettend leuk om te doen. Bovendien vind ik het belangrijk dat je niet alles alleen maar voor het geld doet. Het was een mooie ervaring en ik heb er veel van geleerd.”

Het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg (LNB) en MDT slaan de handen ineen met de start van het programma Jeugd aan Zet. Deze zomer nemen duizenden jongeren deel aan het programma. 50 kleinere Nederlandse gemeenten (maximaal 60.000 inwoners) stimuleren met het programma jongeren tussen de 12 en 18 jaar om in hun eigen buurt iets te betekenen voor een ander.

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona