Stilstaan op 4 Mei

Nieuws

Het is vandaag een bijzondere dag waar we vanuit OranjeHelpers in het OranjeNieuws van vandaag ook speciale aandacht aan willen besteden. 4 mei is een dag waarin we nadenken over de prijs die anderen voor vrijheid betaald hebben, hoeveel mensen er zijn gestorven en hoe mensen hebben gestreden voor onze vrijheid. Bij uitstek een dag om ons respect daarvoor te laten zien. Op het Nationaal Ereveld in Loenen waar veel oorlogsslachtoffers begraven liggen hebben jonge mensen vandaag op elk graf een bloem gelegd. Deze begraafplaats is in coronatijd dicht tijdens de dodenherdenking en zo hebben jonge mensen toch hun respect betoond.

Respect voor veteranen
We hebben eerder vanuit OranjeHelpers een oproep gedaan om kaarten te sturen naar een aantal veteranen. Een daarvan is meneer Koenders. Vandaag wat meer over meneer Koenders, die met zijn 103 jaar de oudste veteraan van Nederland is. Precies tachtig jaar geleden, in mei 1940 heeft hij zelf het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland als militair gestreden tegen de bezetter. Door corona kan hij deze periode geen bezoek ontvangen en komen oorlogsherinneringen weer boven. Velen van jullie hebben hem de afgelopen periode kaartjes gestuurd en daar is hij heel dankbaar voor! Dhr. Koenders heeft ook nog een wijsheid en een tip, die misschien wel juist in quarantainetijd een inspiratie is: “Er is altijd weer een dag die bijzonder genoeg is om naartoe te leven.”

Verbinding tussen generaties
Kolonel Ludy de Vos spreekt namens het Veteraneninstituut zijn dank uit aan alle jonge vrijwilligers die in de afgelopen periode kaarten hebben gestuurd aan veteranen.

Jullie hebben jezelf de afgelopen periode ingespannen om anderen te helpen, kwetsbaren in de samenleving. En vandaag, de dag dat we denken aan alles wat ons dierbaar is, wil ik jullie OranjeHelpers daarvoor bedanken. Keep up the good work!

Kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut

Op www.veteraneninstituut.nl/corona-hulp-veteranen zijn nog meer voorbeelden te vinden van dingen die je juist nu voor veteranen kunt betekenen.

Veteraneninstituut
Veteranen hebben ons land gediend tijdens oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies. Zij hebben op grond daar van recht op zorg en waardering. Het Veteraneninstituut speelt een belangrijke rol in het uitdragen en stimuleren van de waardering voor de prestaties die veteranen in opdracht van politiek en samenleving hebben geleverd en voor de offers die daarbij werden gebracht. Het fragment uit het OranjeNieuws van vandaag over veteraan Theo Roeffen is onderdeel van een unieke documentairereeks ‘Stemmen uit de Oorlog’ vanuit het Veteraneninstituut waarin zeven Tweede Wereldoorlog-veteranen nog eenmaal hun verhaal op camera vertellen.

In de documentaire Stemmen uit de Oorlog vertellen zeven Tweede Wereldoorlog-veteranen nog eenmaal hun verhaal op camera: André Hissink, Piet Borsboom, Rudi Hemmes, Leo Hendrikx, Berend van Bon, Theo Roeffen en Hans Hellendoorn (1918-2019). Luister naar hun indrukwekkende verhalen en laat je meevoeren naar de meidagen van 1940, de verschrikkingen tijdens de oorlog en de strijd voor de bevrijding van Nederland. Gemaakt door Paul Bosman, Hans Burgers, Niels Gooijer en Gijs Wanders in opdracht van het Veteraneninstituut. https://www.veteraneninstituut.nl/

OranjeNieuws 4 mei 2020

Jongeren in actie tegen eenzaamheid en de gevolgen van corona